mormedbarn
middag
 spectro liver
massasjeT
ginkgo
MATINTOLERANSETEST
TÅLES ???

 

 

 

ER MATEN ÅRSAKEN TIL PROBLEMENE ?
HVILKE SYMPTOMER? / SYMPTOMSJEKKLISTE
HVA ER MATINTOLERANSE ?
TESTMETODEN JEG BRUKER / EKSEMPEL
HVORDAN BEHANDLES INTOLERANSEN ?

LENKER
PROSEDYREN VED BLODPRØVETAKING
TIMEBESTILLING/INFORMASJON

 

ER MATEN ÅRSAKEN TIL PROBLEMENE ?

Intoleranse er ofte årsaken. Er du en av dem som sliter med kroniske helseproblemer uten å forstå hvorfor? De seinere årene er intoleranse for matvarer kommet stadig mer i fokus. Mange blir dramatisk bedre når man klarer å identifisere de matvarene som lager trøbbel. Det vanskelige med intoleranse er at reaksjonen kommer lenge etter at den problematiske maten er spist, og dermed forstår man ikke hva som var årsaken til f.eks. mageproblemene, nerveproblemene eller trettheten. Matallergi er mye lettere å identifisere, for da kommer reaksjonen umiddelbart.

Hyppig inntak gir problemer. Noen kan ikke forstå at man ikke tåler melk eller hvete, for det har de jo spist hver dag! Det er nettopp det som er det største problemet, for det overdrevne inntaket av enkelte matvarer er den viktigste årsaken til utvikling av intoleranse. Man kan sammenlikne det med utvikling av et gnagsår. Når det gnikkes på det samme stedet hele tiden går det til slutt galt. I østen er det mer vanlig med intoleranse mot ris fordi de spiser så mye av det.

Hvilke matvarer er det som gir problemer? Typisk er det hvete, gluten, melk, melkeprodukter, egg, soya, sukker, gjær og tilsetningsstoffer som oftest er problematisk. Men folk kan reagere på hvilken som helst mat egentlig.

Til toppen av siden.

 

HVILKE SYMPTOMER? / SYMPTOMSJEKKLISTE

Mange ulike symptomer. Folk forbinder oftest matintoleranse med symptomer fra mage og tarm, som f.eks luft, diare eller forstoppelse. Men intoleransen vil oftest også gi symptomer fra andre deler av kroppen, og det kan være nesten hvor som helst. Årsaken til dette er at intoleransen er systemisk. D.v.s. at stoffene (antigener=proteiner) man ikke tåler kommer over i blodet og her reagerer de med immunsystemet, og det dannes antigen-antistoffkomplekser. Blodet frakter disse rundt i kroppen hvor de så lager problemer (mer om dette seinere).

Bør du ta testen? Ved å fylle ut symptomsjekklisten (klikk her) kan du få en god indikasjon på om det er noen vits i å ta matintoleransetesten til EU Biotek, som tester for 96 matvarer. Som du ser kan symptomene komme fra mange deler av kroppen.

Til toppen av siden.

 

HVA ER MATINTOLERANSE ?

Den sunne fordøyelsesprosessen. Når vi spiser mat kommer denne først ned i magesekken, hvor proteinene (kroppens byggestoffer) blir delvis spaltet av magesyren. Så passerer denne halvfordøyde massen videre til tynntarmen der den spaltes videre til sine minste enkeltdeler. Her vil galle fra galleblæra spalte fettet og enzymer fra bukspyttkjertelen og tarmsaft spalter resten av proteinene ned til sine minste bestanddeler (aminosyrer). Deretter suges denne fordøyde massen opp gjennom tarmen og videre inn i blodet. Blodet frakter dette videre til leveren (for ombygging) og videre rundt i kroppen til utallige formål.

Hva går galt ved intoleranse? Hvis fordøyelsesorganene ikke klarer å lage nok sekreter (magesyre, galle, bukspyttenzymer) blir ikke maten helt nedbrutt i tarmen. Hvis tarmen i tillegg er "hullete" (lekk tarm-syndromet) kan delvis spaltede proteiner (peptider=kjeder av aminosyrer) komme over i blodet. Her vil immunsystemet angripe disse fordi immunsystemet ikke aksepterer annet enn helt nedbrutt mat (f.eks aminosyrer). Immunsystemet belastes kraftig, og det er også ganske giftig å ha uspaltede proteiner susende rundt i blodet. Som følge av dette kan avgiftningskapasiteten overbelastes og de uspaltede proteinene lagres rundt i vevene med mange immunologiske reaksjoner og inflammasjoner til følge. Problemene er i gang.

Hvorfor blir tarmen lekk? Det er mange årsaker til dette, og disse har sammenheng med hverandre (dem ene årsaken fører til den andre). Dårlig kosthold, sukker, candida, antibiotika, alkohol, visse medisiner, for lavt inntak av proteiner, feil spisevaner og stress er alle involvert. De samme årsakene kan også delvis ha sammenheng med manglende magesyre, galle og bukspyttenzymer.

Til toppen av siden.

 

TESTMETODEN JEG BRUKER / EKSEMPEL

Elisa-test. Jeg benytter testen til firmaet EU Biotek, som er en Elisa-test. Dette er en ikke en ny metode, men den er kjent for å være den mest pålitelige testen på markedet. Det går ut på at det tas en blodprøve av klienten. Denne blir i laboratoriet fordelt i 96 ulike bokser. Så putter man proteiner fra 96 ulike mattyper oppi her og måler i hvilken grad immunstoffene i blodet reagerer med proteinene. Hvis klienten f.eks. har intoleranse mot hvete vil det finnes immunstoffer i blodet nettopp fordi klientens immunsystem er vant til å reagere mot hvete. Resultatet presenteres i et søylediagram som for hver testede matvare da viser i hvilken grad man tåler / ikke tåler den matvaren. Klikk her for å se et eksempel på en test.

Hva måles? Man kan ta en intoleransetest (IgG-test)og/eller en allergitest (IgE-test). I tillegg er det mulig å bestille utvidet intoleransetest med flere matvarer og også en del urter. Allergitesten vil oftest være overflødig fordi allergi mot mat fører til øyeblikkelig reaksjon og klienten vil da lett finne ut hvilken mat som var årsaken.

Andre typer intoleransetester. Det finnes flere typer intoleransetester på markedet, hvorav mange er mindre gode og som ikke lar seg reprodusere. Etter det jeg kjenner til måler f.eks legene kun totalmengden IgG-stoffer i blodet (ikke IgG for hver enkelt matvare) og dette er lite nyttig. Andre tester er f.eks. Alcat-testen, Reichelts morfinpeptid-test. (god!) mm.

Til toppen av siden.

 

HVORDAN BEHANDLES INTOLERANSEN ?

Unngå problematisk mat. Først og fremst må klienten i flere måneder totalt unngå den maten som det reageres på. Dette fordi immunsystemet må avvennes fra å reagere på akkurat den maten. Dette er viktig, for hvis klienten spiser LITT av denne maten, så vil ikke immunsystemet glemme å reagere.

Tarmen må gjøres tettere. Til dette trengs proteiner generelt, for vevene i kroppen består av protein. Proteiner består av aminosyrer. Spesielt aminosyren L-glutamin har vist seg å ha en spesiell tarmtettende effekt, så dette gis terapeutisk i pulverform. Det er billig og ganske problemfritt å innta.

Styrke tarmfloraen. Dårlig tarmflora er et utbredt problem, hyppigst som følge av usunt kosthold. Dette vil i seg selv føre til hullete tarm. Her bruker vi melkesyrebakterier, og det er viktig å bruke et godt merke med de riktige bakteriestammene. Det er også svært viktig å spise et fornuftig kosthold med bl.a. mye grønnsaker og frukt, unngå sukker og annen skadelig mat.

Styrke fordøyelsen. Manglende produksjon av magesyre, gallesalter og enzym fra bukspyttkjertelen gjør av maten ikke brytes ordenlig ned. Dette kan føre til forråtnelse i tarmen og tarmfloraen svekkes. I tillegg vil ufordøyde proteiner kunne passere gjennom den hullete tarmen og føre til intoleranser som beskrevet tidligere. Her kan det gis bitre urter som stimulerer magesyre og øvrige fordøyelsesenzymer. I vanskelige tilfeller kan det gis enzymer som erstatter kroppens egen produksjon.

Gjeninnføring av utelukket mat. Etter å ha unngått aktuelle matvarer i angitt tid og fulgt det øvrige behandlingsprogrammet, kan man prøve å spise utelukket mat igjen. Man prøver da med en matvare ad gangen. Hvis klienten ikke får noen symptomer etter 2 uker kan neste matvare forsøkes. Hvis det ikke går bra må matvaren utelukkes i enda lengre tid. Man kan også ta en ny test for enkelt å få oversikt over den nye situasjonen.

Rotasjon av matvarer. For framtiden bør klienten i mye større grad variere matvarene som spises. Dette for å hindre at nye intoleranser oppstår. Etter å ha spist hvete en stund kan man f.eks gå over til havrebrød eller ris før man igjen starter med hvete. Hvitost kan varieres med geitost etc...

Til toppen av siden.

 

LENKER

Klikk her for lenker angående matvareintoleranse.

 

PROSEDYREN VED BLODPRØVETAKING

Testene jeg benytter må tas av en terapeut som har gått på kurs hos EU Biotek. Terapeuten stikker et lite hull i fingeren til klient (det er ikke spesielt vondt :-) og drypper noen dråper blod på noen strips. Disse sendes til US Biotek i USA, som foretar selve testen (se over). 3-4 uker etter prøvetakingen hos terapeuten kommer testen tilbake fra USA, og klienten kalles inn til ny time. Terapeuten forklarer tingene (søylediagrammet) og setter opp et program hvis hensikt er å behandle intoleransen.

Til toppen av siden.

 

TIMEBESTILLING/INFORMASJON

Praktisk informasjon, timebestilling, priser og tlf.nr.

 

TERAPIER
KORTVERSJONENE
Biopati (detaljene)
  - Kosthold
  - Vitaminer og min.
  - Phytoterapi
  - Immunterapi
Blomstermedisin
Hårmineralanalyse
Matintoleransetest
Nordlys massasje
ANALYSEMETODER
Intervju
Irisanalyse
Introspect oberon
Symptomanalyse
 Biopat Terje Valentinsen, Tlf.95815082     Timebestilling/informasjon     Terje     Lenker     Startsiden